Nul-op-de-Meter huurwoningen Tolhuizen Leeuwarden

Unieke woningen die meer energie opwekken dan ze gebruiken.

Unieke huurwoningen aan de Bonkevaart Leeuwarden

Innoveren van bouwconcepten is cruciaal om in 2030 de woningvoorraad van woningcorporatie Elkien op gemiddeld energieneutraal niveau te hebben. En dat is wat we in Tolhuizen Leeuwarden hebben gedaan; pionieren met als doel betaalbare woonlasten en het gas uit de woning. Dit stelt Elkien in het persbericht over dit vernieuwende project. Want voor het project Tolhuizen is Elkien samen met Rockwool, de producent van steenwoloplossingen en Zaanderwijk, een vastgoedbedrijf, een nieuwe niet-traditionele weg ingeslagen. Een weg die leidt tot ultra duurzame en circulaire woningen in Nederland. TWA tekende voor het ontwerp en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het technisch en energetisch innoverende project.

Info



De woningen maken deel uit van een nieuwe wijk Tolhuizen, op de plek waar eerder een tolhuis stond, om tol te heffen van de uit de richting van Groningen komende bezoekers aan de stad. Maar er is meer historische waarde op deze plek, de buurt is gelegen aan de Bonkaart, de finish van de Elfstedentocht. Dit komt tot uitdrukking in de architectuur van de bouwblokken. De gevels bestaan merendeels uit Rockpanel beplating, waarin de heroïek van de schaatstocht door in de platen gegraveerde afbeeldingen tot leven komt. Bovendien zijn de topgevels bekroond met een Elfstedenkruisje. Zo krijgt de historische betekenis van de plek uitdrukking in toekomstbestendige en zeer duurzame woningen.

Omrop Fryslân maakte een reportage over het unieke project.

De woningen wekken met zonnepanelen twee keer zoveel energie op als dat ze gebruiken. Er zit geen gasinstallatie in, ze ventileren hunzelf en er komt geen steen aan te pas. Directeur Alex Bonnema van Elkien is ontzettend blij met het experiment en noemt het ‘het bouwen van de toekomst’. Elkien wil de eigen woningvoorraad van bijna 30.000 huizen in 2030 energieneutraal maken. Bonnema denkt dat de nieuwe manier van bouwen de toekomst heeft.

De opbouw van de materialen en constructie is bedacht door het Limburgse bedrijf  Rockwool. Het Bouwbedrijf Zaanderwijk heeft het bouwconcept uitgewerkt en bouwde de huizen ook. Medio 2017 zijn de eerste veertien woningen in gebruik genomen, begin 2019 gevolgd door achttien woningen van fase 2.1 . In de laatste fase volgen nog acht grotere woningen met dit bouwconcept met Rockwool-zero.