Blokhuispoort – Smederij

Leeuwarden

Hier worden plannen gesmeed

De Blokhuispoort heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de lange geschiedenis van Leeuwarden. De eerste bebouwing stamt uit 1499 en het was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van de fortificatie van de Friese hoofdstad, maar het is sinds 1560 ingericht als gevangenis. Tegenwoordig is de Blokhuispoort een belangrijk ontmoetingspunt op zowel zakelijk als cultureel vlak. In 2018 zal de voormalige gevangenis zelfs het bruisende hart zijn voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa!

Info



Een onderdeel van de Blokhuispoort is de oude smederij. Dit deel is in 1948 gebouwd, relatief gezien dus nog vrij jong. Sinds de bouw is het nauwelijks veranderd. Sinds de sluiting van de gevangenis is het gebruikt als garage. Inmiddels is dit bouwdeel gerenoveerd en hier bevindt zich nu het frontoffice van de Culturele hoofdstad.

Een bijzonder kenmerk van dit gebouw is het grote verschil tussen voor en zijgevel. De voorgevel luistert naar een strak ritme van verticale smalle muurdammen en vensters. De zijgevel is een volledig blinde gevel waar getoogde blindnissen zijn geplaatst ter decoratie van de gevel. Qua inrichting is het een lege ruimte met uitzondering van een bewakerspost. Deze is verhoogd in de ruimte geplaatst.

Dit gebouwdeel functioneert als herkenningspunt voor het gebouw. Het is een van de eerste gebouwen die je ziet en het ligt t.o.v. de andere gebouwen naar voren. Een perfecte locatie voor Culturele Hoofdstad. De nieuwe functie paste perfect in dit gebouw; een open werkplek met veel licht, lucht en ruimte. Het vergaderen vind plaats in de voormalige bewakerspost. Interieurarchitect Bart de Rooij (Iconic Design) heeft het geheel in stijl doorgetrokken met de overige ruimten binnen het complex: stoere zwarte elementen en ingetogen grijstinten zorgen voor de sfeer passend in een oude gevangenis.

Het exterieur heeft een opknapbeurt gekregen en de entree is extra benadrukt met een groot smeedijzeren hekwerk. In de blindnissen van de zijgevel zijn openingen gemaakt om extra licht binnen te laten maar ook voor een meer transparante gevel. Dit verhoogt de zichtbaarheid voor de Culturele Hoofdstad. Er is gekozen om deze nieuwe toevoeging uit te voeren in een zeer slank stalen kozijnprofiel die vlak is gedetailleerd met de gevel om op een uiterst respectvolle wijze met het monument om te gaan.

De Blokhuispoort is het grootste herbestemmingsproject in Nederland, op dit moment. Naast renoveren wordt er vernieuwd en verduurzaamd. De Blokhuispoort is het basispunt voor vele bedrijven. Voor alle soorten ondernemingen is er plaats, in een cel, een voormalige slaapzaal of in de oude gymzaal. De grote verscheidenheid aan creatieve ondernemers zorgt voor veel onderlinge samenwerking. Daarnaast zijn er ook al enkele grote bedrijven gevestigd in de Blokhuispoort en is er ruimte voor openbare voorzieningen zoals de bibliotheek.

Meer Blokhuispoort?