Zorgcentrum Abbingahiem

Leeuwarden

Een kleurrijke oude dag

Abbingahiem is van een grauw verzorgingstehuis getransformeerd naar een modern zorgcentrum. Kleurrijke elementen zijn in de gevel gecombineerd met natuurlijke kleuren en materialen. De hoogbouw is gerenoveerd, de laagbouw is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Op de begane grond is het geheel omkleed met een houten gevelbekleding wat zorgt voor een eigentijdse en natuurlijke uitstraling.

Info



Het gebouw stamt uit 1974 en was voorheen vooral wit en grijs. Een gedateerd gebouw dat nodig toe was aan een opknapbeurt. Het is deels gerenoveerd en deels gesloopt, hierdoor is er ruimte gekomen voor nieuwbouw. Het geheel heeft weer een frisse en moderne uitstraling gekregen.

De locatie van dit zorgcentrum ligt in het oorspronkelijke dorp Huizum, nu onderdeel van Leeuwarden. Huizum staat bekend om zijn dorpse karakter. Daarnaast maakt Abbingahiem deel uit van de groene zone van het Abbingapark tot de potmarge. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat het gebouw in zijn omgeving past. Het toevoegen van 3 groepswoningen als 3 ‘huisjes’, met schuin dak, schoorsteen en eigen voordeur speelt in op het dorpse karakter van de buurt. De houten gevelelementen die op de begane grond zijn toegepast doet het lijken alsof je door de bomen naar het bos kijkt. De gevels van de hoogbouw zijn afgewerkt met een mosgroene kleur. Het geheel is aangevuld met veel verschillende natuurlijke herfstkleuren. Helemaal niet triest of droevig maar uitgelaten divers en bijzonder in tegenstelling tot het oude gebouw. Deze diverse kleuren komen terug in het interieur, in de balkons en in de nieuwbouw.

Abbingahiem was oorspronkelijk een verzorgingshuis, maar is getransformeerd naar een gebouw met appartementen. De doelgroep voor deze appartementen zijn ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, ook als er in meerdere of mindere mate aanvullende zorg nodig is.

De verpleeghuisbewoners krijgen een eigen tweekamerappartement. Iets wat niet veel voorkomt in Nederland. Er is plek voor 160 bewoners met daarnaast nog een psychogeriatrisch centrum, bestaande uit een 3-tal kleinschalige groepswoningen, met plaats voor 24 bewoners.

Elke verdieping heeft, voor de herkenbaarheid, verschillende kleuren gekregen en ook op de begane grond is uitgepakt met kleur. Een groot verschil voor de bewoners, “Ik moest erg wennen maar ik vind het wel mooi geworden.” (LC, 19-07-2013). Het belangrijkste is dat het gebouw een behaaglijk thuis wordt voor de bewoners.

In de basis is alles veel ruimer van opzet geworden. Appartementen met een ruim keukenblok, ruim sanitair en een aparte slaapkamer. Daarnaast is er ook veel rekening gehouden et de akoestiek om te zorgen voor een prettige omgeving.