Gemeentewerf en milieustraat Roden

Van afval naar grondstof

Circulariteit en duurzaam bouwen centraal bij nieuwbouw gemeentewerf en milieustraat in Roden

De nieuwe gemeentewerf en milieustraat van de Gemeente Noordenveld in Roden is circulair, duurzaam, energiezuinig, flexibel en klimaatadaptief. De werf en milieustraat zijn modulair gebouwd en ook in de toekomst aanpasbaar en herbruikbaar. Een prachtige stap van deze gemeente in de transitie naar een circulaire economie.

Info



Ontwerpteam Design, Build en Maintain
Bouwgroep Dijkstra Draisma, TWA architecten, Modulo Milieustraten, Dijkhuis Ingenieurs, ITBB Installaties, Noorman Bouwfysica, Bono Traffic en De Waard Grondwerken

Programma
Milieustraat, kantoorgebouw, technische werkplaatsen, ruimte voor wijkteams, stallingruimte onderhoudteams, overdekte opslag, zoutsilo, hemelwateropvang, logistiek en parkeren.

De gemeente wil afval uitgebreider scheiden, zodat afval effectiever als grondstof hergebruikt kan worden. Om dat voor elkaar te krijgen worden inwoners gestimuleerd om afval zo veel mogelijk te scheiden. Het nieuwe inzamelbeleid past bij de wensen van de bewoners, die tijdens een onderzoek hebben aangegeven dat ze het liefst een zo hoog mogelijke scheiding van afvalstromen zien. Zo zuiver mogelijke grondstoffen kunnen beter worden hergebruikt. De nieuwe milieustraat is ontworpen voor het gescheiden inzamelen van 50 verschillende afval- en grondstoffenstromen. Het is met recht een grondstoffencentrum.

Vanaf oktober 2023 is de nieuwe locatie geopend.

Circulair aanbesteden
Noordenveld koos voor dit project voor circulair aanbesteden. Een zeer hoog ambitieniveau op gebied van  duurzaamheid en circulariteit zijn in de aanbesteding verwerkt. In dit proces was veel ruimte voor creatief meedenken door de inschrijvers. Circulair aanbesteden is een proces waarbij aanbestedende diensten werken, goederen en diensten inkopen die bijdragen aan een gesloten energie- en materiaalketen.